Tardis klok met een RGB led.

Een Tardis waarbij de deurtjes open kunnen zodat je iets hierin kan bewaren. De Tardis functioneert ook als een klok en heeft een RGB led die extern aangestuurt wordt voor bijvoorbeeld mail of chat client notificaties.

Stap 1: Benodigdheden

Stap 2: Software

De Tardis wordt bestuurd door een (kleine) microcontroller met Wi-Fi. Er kan uiteraard ook een andere microcontroller worden gebruikt als bijvoorbeeld een ESP32 of een Arduino met ethernet shield

De omgeving waarin ik de Arduino firmware heb ontwikkeld is PlatformIO echter zou er ook een andere IDE voor kunnen worden gebruikt.

Om de Tardis te laten verbinden met je Wi-Fi en de API voor RGB aansturing moet je de volgende regels code aanpassen in main.cpp:

const char* ssid    = "SSID_HERE"; 
const char* password = "PASSWORD_HERE";

String tardisAPI = "API_URL_HERE";

Zodra je de firmware hebt geflasht voert de microcontroller elke seconde een GET request uit waarbij een JSON response met als key "led" en als waarde 0~5 waarbij de waardes resulteren in het volgende gedrag:

 1. Groen knipperend
 2. Groen brandend
 3. Blauw knipperend
 4. Blauw brandend
 5. RGB uit

Voorbeeld response:

{
 "led" : 3
}

Als de led rood knippert, betekent het dat de Tardis geen Wi-Fi verbinding heeft. Als de led rood brand betekent het dat de JSON response niet geldig is.

Stap 3: Behuizing

De behuizing in dit voorbeeld is geprint in PLA (Blauw), echter zou het ook in andere materialen geprint kunnen worden. De STL bestanden hiervoor staan onderaan de pagina.

De componenten kunnen aan elkaar worden gelijmd, hiervoor is gekozen aangezien dit voorkomt dat het geheel op supports wordt geprint. De hardware kan met behulp van bijvoorbeeld smeltlijm worden bevestigd. Als "glas" is er gekozen om wat plastic van een oude verpakking te aan de binnenkant van de muren te plakken.

Stap 4: Electronica

De electronica kan als volgt worden verbonden:

Microcontroller:

 • D5 -> RGB LED Red
 • D6 -> RGB LED Green
 • D7 -> RGB LED Blue
 • SDA(D1) -> SCL van OLED
 • SCL(D2) -> SDA van OLED

Aansluitschema is hieronder te vinden in de afbeeldingen


© Prompt. All rights reserved. Crafted by Kevin Assen